Beter Leven opnieuw grootste en snelste groeiende keurmerk

Supermarkten hebben in 2017 voor een recordbedrag van 1,5 miljard euro aan producten verkocht met het Beter Leven keurmerk. In 2016 was dat nog ruim één miljard. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau IRI, waar onder andere de NOS en het Algemeen Dagblad over berichten. Het gaat dus goed met het keurmerk van de Dierenbescherming, en dat betekent dat steeds meer dieren daadwerkelijk een beter leven krijgen.

Aantal dieren meest relevant

Supermarkten Aldi en Lidl doen niet mee aan het onderzoek, waardoor je ervan uit kunt gaan dat de werkelijke cijfers nog mooier zijn. Het Beter Leven keurmerk blijft het grootste keurmerk en groeit ook nog eens het snelst van alle ‘duurzame’ keurmerken. Dat is volgens de Dierenbescherming geweldig, maar het gaat uiteindelijk om de aantallen dieren die hiervan profiteren. Zoals we in oktober al konden melden, zijn dit er ruim 31 miljoen per jaar.

Verwarrende cijfers

Het strooien met cijfers en het interpreteren daarvan is een geliefde bezigheid, maar is voor de gemiddelde consument vaak nietszeggend of op z’n minst verwarrend. Waarschijnlijk ook in dit geval: we zijn de grootste, de omzet stijgt met pak ‘m beet 50% en het aantal dieren is met 31 miljoen dieren dan ‘maar’ 14% gestegen. Voor wie is dit nog te volgen?

Betekenis in de praktijk

We leggen het uit: de omzetcijfers die IRI publiceert maken duidelijk dat er niet alleen steeds meer vers vlees of eieren met ons keurmerk worden verkocht, maar dat er ook steeds meer samengestelde producten zoals soepen of pizza met Beter Leven-vlees in de schappen liggen. Maar vooral diervriendelijker geproduceerde vleeswaren, dáár zit momenteel de winst. Hierdoor wordt veel meer van een diervriendelijker gehouden dier gebruikt en krijgt de boer een eerlijker prijs. En dat leidt ertoe dat steeds meer boeren zouden kunnen omschakelen naar een Beter Leven-productie.

Gestegen omzet hoger dan aantal dieren

“Wat je dus nu ziet gebeuren is dat de omzet sneller stijgt dan het aantal dieren dat diervriendelijker wordt gehouden omdat er meer van een dier wordt verkocht. Voorheen verdween bijvoorbeeld de ham in het reguliere circuit, nu hebben we er met elkaar voor gezorgd dat we door strenge controles zorgen dat die ham afkomstig is van diervriendelijker productie,” aldus Marijke de Jong-Timmerman, programmamanager Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming. “Dit vereist de nodige aanpassingen in de organisatie van het productieproces.”

Keuze aan de consument

Hoe dan ook, er liggen dus ook steeds meer vleeswaren in de supermarkten met het Beter Leven keurmerk. Ham met één ster, maar ook met drie sterren. De keuze is aan de consument. En die heeft steeds meer te kiezen. Dat leidt tot recordomzetten, maar langzaam maar zeker ook tot een veehouderij die rekening houdt met de natuurlijke behoeften van dieren. Op weg dus naar een recordaantal diervriendelijker gehouden dieren?