‘Fraude met Beter Leven kenmerk keihard aanpakken’

Fraude met het Beter Leven kenmerk is voor de Dierenbescherming onacceptabel en zal leiden tot een verbod op verder gebruik van het label. De Dierenbescherming reageert geschokt op onthullingen van Zembla over geknoei met varkensvlees bij een vestiging van slachterij Vion. Het programma bericht vandaag dat twee medewerkers van het bedrijf vertellen dat regelmatig gewoon varkensvlees wordt verkocht als vlees dat zou zijn geproduceerd volgens de criteria van het Beter Leven kenmerk met één ster.

“Als de consument niet kan vertrouwen op ons logo omdat er moedwillig door Vion ander vlees dan afgesproken wordt verpakt, is dat een zeer kwalijke zaak”, zegt een woedende Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. “Natuurlijk moet ik eerst onomstotelijk bewijs zien, maar ik ben erg geschrokken van de beweringen van de klokkenluiders in Zembla”.

Extra controles

De Dierenbescherming heeft zelf de afgelopen dagen extra controles laten verrichten naar mogelijke misstanden bij Vion. De Dierenbescherming voert deze controles niet zelf uit, maar heeft dit uitbesteed aan een onafhankelijke, in dit werk gespecialiseerde organisatie (CoMore). Deze heeft noch in het verleden, noch tijdens de aanvullende controles onregelmatigheden aangetroffen. Het voornaamste doel van de controles is waarborgen dat Beter Leven-vlees van boer tot winkel strikt gescheiden van regulier vlees wordt verwerkt. Alle controles die gedaan zijn duiden erop dat dit ook bij Vion het geval was.

De beschuldigingen waar Zembla mee komt, noemt de Dierenbescherming echter zeer serieus en zouden kunnen duiden op structurele fraude. Frank Dales: “hoe het precies in z’n werk zou gaan is op dit moment niet duidelijk. Dat moet tot op de bodem worden uitgezocht. Duidelijk is dat een intensivering van de wetshandhaving in de vleesindustrie een knelpunt is. Als je mensen niet op heterdaad kunt betrappen, of als er een cultuur heerst van intimidatie van controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, dan ligt het gevaar van list en bedrog altijd op de loer”.

Klare wijn

De Dierenbescherming reageert daarom positief op het signaal dat staatssecretaris Dijksma dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer over de wetshandhaving in slachthuizen gaf. Volgens de bewindsvrouwe moeten de teugels behoorlijk worden aangehaald. Hoewel Dales blij is met het standpunt van Dijksma dat het zo niet verder kan, wil hij eerst klare wijn over de situatie bij Vion. “Ik zal tot het uiterste gaan om de onderste steen boven te krijgen, daar heeft de consument recht op. Als het nodig is, zal ik ook niet aarzelen om Justitie te betrekken bij deze kwestie. Fraude met ons kenmerk moet keihard aangepakt worden”. Overigens benadrukt Dales dat het in deze kwestie uitsluitend gaat over varkensvlees dat door één vestiging van Vion wordt geleverd.

Volop verkrijgbaar

Het Beter Leven kenmerk is sinds zijn introductie in 2007 een ongekend succes. Ruim 25 miljoen dieren kregen sindsdien een aantoonbaar beter leven, vlees met het label is inmiddels volop verkrijgbaar en wordt in toenemende mate gewaardeerd én gekocht door het publiek. Vorig jaar was al bijna 20 procent van de duurzame aankopen een product met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Albert Heijn was in 2011 de eerste supermarkt die geheel overstapte op de verkoop van varkensvlees met minimaal één ster van de Dierenbescherming.