Introductie twee sterren varkensvlees in Beter Leven week
Deze week staat in het teken van het Beter Leven keurmerk, want de Beter Leven week is in volle gang. Verschillende supermarkten doen mee en zetten Beter Leven producten in het zonnetje. Niet alleen vlees en eieren, maar ook bijproducten, zoals soep en maaltijdsalades. Bijzonder dit jaar is dat er ook varkensvlees met twee Beter Leven sterren van eigen bodem verkrijgbaar is. “Varkenshoudster Annechien ten Have uit Beerta (Gr.) heeft het als eerste aangedurfd in Nederland een stal te bouwen volgens de strenge criteria van de Dierenbescherming voor twee van onze sterren”, zegt directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming.
Beter Leven week
Tijdens de Beter Leven week, van 22 tot 29 oktober, roept de Dierenbescherming in een landelijke campagne consumenten op alert te zijn op verpakkingen van vlees, eieren en bijproducten zoals soep en mayonaise. ‘Is jouw vlees Beter Leven? Check ’t label even!’, is één van de uitingen die je waarschijnlijk al bent tegengekomen.
Varkensvlees met twee sterren
Deze week gaat de aandacht ook naar boerin Annechien ten Have. Varkensvlees met één Beter Leven ster is niet meer weg te denken en maakt inmiddels het leeuwendeel uit van het aanbod in de supermarkt. Varkensvlees met twee sterren is daarentegen nog maar zeer beperkt verkrijgbaar en tot nu toe afkomstig uit Engeland. “Als je je dan realiseert dat Annechien ten Have de enige twee sterrenboer is in Nederland naast de ruim 800 boeren die één ster hebben, snap je hoe uniek haar bedrijf letterlijk is”, zegt Co’tje Admiraal.
Spannende fase voor Annechien
Momenteel ligt het eerste varkensvlees met twee sterren uit Beerta onder de merknaam ‘Hamletz’ bij wijze van proef in enkele grotere supermarkten van PLUS, Poiesz, Hoogvliet, Boon’s markt en Deen. “Slaat het aan, dan wordt deze pilot uitgebreid en kunnen in Beerta straks duizenden varkens een leven hebben dat aanzienlijk diervriendelijker is dan gebruikelijk”, aldus Admiraal.
Boerin Ten Have benadrukt dat het voor boeren in Nederland niet makkelijk is om over te stappen op een hele nieuwe manier van varkens houden. Wat opvalt is de ruimte voor de dieren; het is bijna twee keer zo groot als gebruikelijk per varken, maar het voornaamste verschil is dat ze naar buiten kunnen. De uitloop is voor de helft overkapt en er ligt stro in de stallen. “De dieren wroeten dat het een lieve lust is. Er is gewoon meer voor ze te beleven,” vat Ten Have de verbeteringen samen. “En natuurlijk castreren we de mannetjes niet en mogen ze allemaal hun krulstaartje houden”.
Investeringen en obstakels
Ten Have heeft veel obstakels moeten nemen om te komen waar ze nu is. Ze vertelt over de leningen die ze moest afsluiten, vertragingen, talloze gesprekken met overheden, deskundigen, marketingmensen, enzovoort. “Je mag rustig weten dat ik slapeloze nachten heb gehad. Maar het resultaat mag er zijn. Dit is mijn levenswerk, waarmee ik een inspiratiebron hoop te zijn voor de varkenshouderij in Nederland.” Die ambitie gaat verder dan alleen dierenwelzijn. Zo verbouwt de boerin het voer voor de dieren op eigen grond en wordt de mest vergist, waarbij de vrijgekomen warmte wordt gebruikt wordt om de stallen en de woonhuizen te verwarmen.
De Dartelstal
De stal van Annechien is niet alleen uniek wat betreft de twee sterren. Ook is er op de locatie sprake van een moderne kringloop. De boerderij en de werkdag van Annechien is te zien in onderstaande video.
Toekomst
De Dierenbescherming en de Stichting Beter Leven is blij met boeren zoals Annechien ten Have, die de stap durven te nemen naar een extra ster. We hopen natuurlijk dat andere boeren zullen volgen en dat meer dieren een beter leven krijgen. Eet je vlees en vind je dierenwelzijn een belangrijke factor? Eet minder, maar beter vlees en check ’t label even.
Ook de NOS ging in gesprek met boerin Annechien en de Dierenbescherming. Bekijk die video hier.