Kalf 1 ster

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor kalveren met 1 ster Beter Leven. Er zijn ook criteria voor 2 sterren en 3 sterren. Lees ook onze criteria voor andere dieren.

 

Ruimte

Hoe meer sterren, hoe meer ruimte het kalf heeft. Tot een leeftijd van 8 weken mogen de kalveren onder het Beter Leven keurmerk met 1 en 2 sterren alleen gehouden worden, mits ze elkaar kunnen zien en lichamelijk contact mogelijk is. Daarna worden de schotten tussen de kalveren verwijderd en leven ze in groepen.

In gangbare houderijen en houderijen met het Beter Leven keurmerk met 1 ster hebben kalveren een ruimte van minimaal 1,8 m2 per kalf.

 

stal kalveren gangbare veehouderij

stal kalf 1 ster Beter Leven Download de tekening met legenda

 

Ruwvoer

Ruwvoer is belangrijk voor kalveren om genoeg ijzer binnen te krijgen. Met ijzertekort ontwikkelen ze bloedarmoede. Vroeger kregen kalveren enkel kalvermelk aangeboden, terwijl kalveren van nature ruwvoer beginnen te eten vanaf een leeftijd van 14 dagen. De kalveren hadden hierdoor niets te herkauwen en hun verteringsstelsel van meerdere magen kon zich niet normaal ontwikkelen.
Het gevolg was afwijkend gedrag zoals schijnherkauwen en er ontstonden gaatjes en zweren in de lebmaag.

Het aanbieden van ruwvoer vanaf 14 dagen is wettelijk verplicht. De wet verplicht echter erg kleine hoeveelheden. Onder het Beter Leven keurmerk krijgen de kalveren daarom minstens twee keer zoveel ruwvoer als wettelijk is voorgeschreven.
Bij het Beter Leven keurmerk met 2 sterren en 3 sterren gaan kalveren vanaf een leeftijd van 14 weken volledig over op ruwvoer.
 

Bloedarmoede

Consumenten uit voornamelijk Italië en Frankrijk eten graag blank kalfsvlees. Zij denken dat dit vlees malser is en gegarandeerd afkomstig is van jonge dieren. Dit blanke kalfsvlees wordt in Nederland bij gangbare blank vleeskalverhouderijen geproduceerd. Om dit kalfsvlees een blanke kleur te geven (in plaats van roze rood), wordt het ijzergehalte in de voeding laag gehouden. Hierdoor is het ijzergehalte in het bloed aanzienlijk verlaagd en is de kans op bloedarmoede groot. Onder het Beter Leven keurmerk en bij rosé kalfsvlees (vlees met een roze kleur) krijgen kalveren genoeg ijzerhoudend voer, zoals hierboven beschreven,  zodat er vrijwel geen risico op bloedarmoede is.

 

Ruwvoer

Ruwvoer is belangrijk voor kalveren om genoeg ijzer binnen te krijgen. Met ijzertekort ontwikkelen ze bloedarmoede. Vroeger kregen kalveren enkel kalvermelk aangeboden, terwijl kalveren van nature ruwvoer beginnen te eten vanaf een leeftijd van 14 dagen. De kalveren hadden hierdoor niets te herkauwen en hun verteringsstelsel van meerdere magen kon zich niet normaal ontwikkelen.Het gevolg was afwijkend gedrag zoals schijnherkauwen en er ontstonden gaatjes en zweren in de lebmaag.
Het aanbieden van ruwvoer vanaf 14 dagen is wettelijk verplicht. De wet verplicht echter erg kleine hoeveelheden. Onder het Beter Leven keurmerk krijgen de kalveren daarom minstens twee keer zoveel ruwvoer als  wettelijk is voorgeschreven.
Bij het Beter Leven keurmerk met 2 sterren en 3 sterren gaan kalveren vanaf een leeftijd van 14 weken volledig over op ruwvoer.

 

Transport naar boerderij en slacht

Meer dan de helft van alle Nederlandse kalveren wordt geïmporteerd uit andere Europese landen. De pasgeboren kalveren gaan al op een leeftijd van 14 dagen op transport. Hun ziekteafweersysteem is dan nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze hun lichaamstemperatuur nog niet goed op peil houden. Bij onvoldoende ruimte gaan de kalveren minder liggen en vallen vaker om. Het transport leidt daardoor tot veel stress en dikwijls gewichtsverlies, ziekte en soms zelfs sterfte. In de gangbare kalfsveehouderij geldt géén limiet aan de transporttijd. Voor Beter Leven kalveren met 1 en 2 sterren is transportduur maximaal 8 uur. 

Na 6 maanden gaan de kalveren naar de slacht. Bij gangbare kalveren is er géén limiet aan de transportduur. Bij het Beter Leven 1 ster is de maximum toegestane transporttijd 4 uur. 

  

De criteria in een overzichtelijk schema bekijken met alle details?

Verschillen tussen de sterren Beter Leven keurmerk kalf
             

 

Kalveren 2 sterren Beter Leven
Kalveren 3 sterren Beter Leven
Beter Leven keurmerk bij andere dieren