Opnieuw berichten over misstanden in slachterijen

RTL Nieuws bericht vandaag opnieuw over misstanden in een slachterij. Waar het eerder deze maand ging om varkens die levend gekookt werden, betreft het nu het hard slaan van varkens zonder dat er wordt ingegrepen. Dit gebeurt in een slachthuis waar ook varkens voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming worden geslacht. De Dierenbescherming veroordeelt deze gruwelijke gebeurtenissen ten scherpste en doet er alles aan om deze in de toekomst te voorkomen.

Varkens verdronken in slachthuizen

Vrijdag 17 januari jl. bracht Varkens in Nood al het nieuws dat de NVWA in varkensslachthuizen in anderhalf jaar tijd, naast andere overtredingen, zes keer vaststelde dat er varkens nog levend de broeiwaterbak van 60 graden Celsius in zijn gegaan en daar verdronken. De keuringsdierenartsen van de NVWA rapporteren dat er niet ingegrepen werd door het slachthuispersoneel en dat er geen noodknop voor de broeibak zit om de slachtlijn waaraan de varkens naar de broeibak vervoerd worden stil te zetten. “Gruwelijk, schandalig en onaanvaardbaar. Het slachthuispersoneel had moeten ingrijpen door een varken dat mogelijk niet buiten bewustzijn is nogmaals te bedwelmen. En die noodknop moet er zo snel mogelijk komen”, zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming.

Misstanden slachthuis

RTL Nieuws heeft de filmopnamen die nu naar buiten komen gekregen van iemand die 14 dagen undercover in een varkensslachthuis heeft gewerkt. In de reportages zijn varkens te zien die hard geslagen worden om vooruit te lopen. RTL heeft deze beelden vorige week aan Bert van Berg van de Dierenbescherming, die deskundig is op dit gebied, voorgelegd ter becommentariëring.

Varkens slaan werkt averecht

Te zien is hoe varkens met ‘opdrijfpeddels’ hard geslagen worden in de nek en op de rug, en soms wordt aan hun staart getrokken of gedraaid. Dit, in een poging de varkens vooruit te drijven bij een haakse bocht. RTL zegt dat dit in de twee weken dat er gefilmd is regelmatig voorkwam. “Dieren hard met opdrijfpeddels in de nek en op de rug slaan en aan de staart trekken doet pijn en brengt het varken in paniek”, aldus Bert van den Berg. “Dan schiet het varken even vooruit en staat weer stil. In dit geval moeten de varkens ook nog een haakse bocht om en dan gaan varkens weer even stil staan om de hoek, om te kijken alvorens door te lopen. In plaats van hard slaan, wat averechts werkt, kan het varken bewogen worden vooruit te lopen door met de opdrijfpeddels lawaai te maken door tegen de zijschotten in de gang te slaan en door met de peddels, waarin korrels zitten, te schudden. Als varkens een hoek om moeten, zal je ze even tijd moeten geven om te kijken of het om de hoek veilig is. Het slachthuis zou overigens die haakse bocht beter kunnen veranderen in een ronde, vloeiende bocht, dan lopen varkens makkelijker door”, aldus Bert van den Berg.

Misstanden aanpakken

Het slachthuis waarvan RTL beelden uitzond slacht ook varkens voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Bert van den Berg: “Met het Beter Leven keurmerk helpt de Dierenbescherming miljoenen dieren in de veehouderij aan een beter dierenwelzijn. Dat dit lukt staat als een paal boven water. Dat neemt niet weg dat het keurmerk wordt toegepast in een systeem van vleesproductie waar blijkbaar structureel incidenten voorkomen. Dat is niet acceptabel en het is precies daarom dat wij al bezig zijn slachterijen die aan Beter Leven meedoen extra maatregelen op te leggen, waaronder verplicht cameratoezicht. Dat is voor varkensslachthuizen per 1 januari 2020 ingegaan. Verder moet je denken aan strengere opleidingseisen voor het slachthuispersoneel en nog meer onaangekondigde controles. Ook werken we aan ‘slim’ cameratoezicht. Dat is met speciale software onmiddellijk alarmeren wanneer zich misstanden voordoen. Bijvoorbeeld als varkens schreeuwen of heftige bewegingen maken.”

Gevolgen voor het slachthuis

Voor mogelijke strafrechtelijke consequenties moet de NVWA actie ondernemen. Tegen de overtreding van de regels van het Beter Leven keurmerk zal de Stichting Beter Leven keurmerk optreden. Zij zal het slachthuis op de waargenomen misstanden aanspreken en verlangen dat er maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen. Het slachthuis krijgt vervolgens onaangekondigde Beter Leven controles en als de zaken dan niet op orde zijn volgt een schorsing van drie maanden. Zijn de problemen dan nog niet verholpen dan volgt uitsluiting van deelname aan het Beter Leven keurmerk voor minstens 1 jaar.