Varkens
Gangbaar
1 ster
2 sterren
3 sterren
Leefruimte zeug (moedervarken)
Gangbaar
2,25 m2 per zeug
2,25 m2 per zeug
2,5 m2 per zeug
2,5 m2 per zeug
Buitenuitloop zeug
Gangbaar
1m2 per zeug
1,9m2 per zeug
Leefruimte vleesvarken
Gangbaar
0,8 m2 per vleesvarken
1 m2 per vleesvarken
1,1 m2 per vleesvarken
1,3 m2 per vleesvarken
Buitenuitloop vleesvarken
Gangbaar
0,70m2 per vleesvarken
1m2 per vleesvarken
Weidegang
Gangbaar
Voor drachtige zeugen
Afleidingsmateriaal
Gangbaar
Gangbaar, d.w.z. volgens wetgeving
ja, materiaal is wroetbaar, eetbaar en, afbreekbaar
ja, materiaal is wroetbaar, eetbaar en, afbreekbaar
ja, materiaal is wroetbaar, eetbaar en, afbreekbaar
Staart couperen
Gangbaar
Varkens 1 ster
Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor varkens met 1 ster Beter Leven.
Wat wil het varken?
Kijkje in de stal
Ruimte varkens
Eén van de grootste problemen voor varkens in de gangbare varkenshouderij is ruimtegebrek. Van nature deelt het varken zijn hok naar eigen behoefte in voor verschillende doeleinden, zoals aparte gebieden om te rusten, wroeten, eten en mesten (het varken is van zichzelf zindelijk). Een stal met weinig bewegingsruimte maakt dit voor een varken niet mogelijk.
Onder het Beter Leven keurmerk krijgen varkens daarom meer ruimte. Bij 1 ster Beter Leven is dat 1 m2 tegen 0,8 m2 in de gangbare veehouderij. Bij nieuw- en verbouw, maar uiterlijk vanaf 1 januari 2025, moeten de varkens in grotere groepen worden gehouden (van 8 tot 12 varkens naar 20 of meer varkens). Een grotere leefgroep betekent meer bewegingsruimte en een groter hok dat makkelijker te verdelen is in verschillende gebieden.
Afleiding
Verveling is een ander groot probleem in de varkenshouderij. Als afleidings- of verrijkingsmateriaal is bodembedekking zoals stro of hooi uitermate geschikt. Bij het Beter Leven keurmerk met 2 en 3 sterren is dit dan ook verplicht. Bij Beter Leven 1 ster zijn ook andere middelen toegestaan voor groepen kleiner dan 40 varkens. Deze varkens krijgen eetbaar materiaal wat altijd aanwezig is als kokers waar ze met de nodige moeite enkele strootjes uit kunnen trekken, of dagelijks los eetbaar materiaal als luzerne in combinatie met een blok hout en/of een stevig stuk touw. Op gangbare bedrijven krijgen de varkens dikwijls alleen een ketting waarin ze kunnen bijten.
Bijtgedrag en staart couperen
Bij Beter Leven keurmerk met 1 ster wordt de staart nog wel gecoupeerd, maar wordt de staart langer gelaten dan in de gangbare varkenshouderij.
Castreren
Bij varkens met Beter Leven keurmerk met 1 ster is castreren verboden. Bij varkens met 2 en 3 sterren lukt dit nog niet goed en wordt nog nader onderzoek gedaan om ook hier op verantwoorde wijze met castratie te kunnen stoppen.
Transport
De maximum transportduur voor biggen duurt 6 uur en voor varkens 8 uur. In de gangbare varkenshouderij geldt geen restrictie.
Varkens 2 sterren
Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor varkens met 2 sterren Beter Leven.
Wat wil het varken?
Kijkje in de stal
Ruimte varkens
Bij 2 sterren Beter Leven hebben de vleesvarkens 1,1 m2 ruimte in de stal, tegen 0,8 m2 in de gangbare stallen. Zeugen die in het kraamhok staan, mogen vanaf 5 dagen loslopen in het kraamhok, in plaats van tussen de stangen, zoals in gangbare stallen. Onder 2 sterren hebben de varkens ook een overdekte uitloop naar buiten. Die hebben ze niet in de gangbare varkenshouderij.
Afleiding
De varkens krijgen als afleidingsmateriaal stro dat tevens de bodem bedekt.
Castreren
Bij varkens met 1 ster Beter Leven keurmerk is castreren verboden. Bij varkens met 2 en 3 sterren Beter Leven lukt dit nog niet goed en wordt nog nader onderzoek gedaan om ook hier op verantwoorde wijze met castratie te kunnen stoppen.
Bijtgedrag en couperen
Het couperen van staarten is bij 2 sterren Beter Leven verboden.
Transport
De maximum transportduur naar de slacht voor biggen duurt 6 uur en voor varkens 8 uur. In de gangbare varkenshouderij geldt geen restrictie.
Varkens 3 sterren
Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor varkens met 3 sterren Beter Leven.
Wat wil het varken?
Kijkje in de stal
Ruimte varkens
Varkens die op biologische wijze worden gehouden, krijgen automatisch 3 sterren Beter Leven. Deze bedrijven voldoen aan Europese biologische wetgeving. Deze varkens hebben de meeste ruimte in de stal: 1,3m2 per vleesvarken. Daarnaast is er ook meer ruimte in het kraamhok en de biggen-opfokruimte. De dieren hebben net als bij 2 sterren een overdekte uitloop, en drachtige zeugen mogen in het weiland.
Uitloop naar buiten
Varkens die leven in een stal met het Beter Leven keurmerk met 2 en 3 sterren hebben een uitloop naar buiten. Daarnaast hebben drachtige zeugen met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren ook toegang tot een weide.
Big bij de moeder
Biggen blijven gemiddeld 42 dagen bij de moeder en geen enkele big korter dan 39 dagen. Dat is bijna twee keer zo lang als in de gangbare varkenshouderij.
Afleidingsmateriaal
Als afleidingsmateriaal is bodemmateriaal zoals stro en hooi uitermate geschikt. Bij het Beter Leven keurmerk met 2 en 3 sterren is dit dan ook verplicht. Aangezien dit extra kosten en werk geeft voor de varkenshouder zijn bij het Beter Leven keurmerk 1 ster andere middelen toegestaan voor groepen kleiner dan 40 varkens. Deze varkens krijgen eetbaar materiaal dat altijd aanwezig is zoals kokers waar ze met de nodige moeite enkele strootjes uit kunnen trekken, of dagelijks los eetbaar materiaal als luzerne in combinatie met een blok hout en/of een stevig stuk touw. Op gangbare bedrijven krijgen de varkens dikwijls alleen een ketting waarin ze kunnen bijten.
Transport
Onder het Beter Leven keurmerk is het transport korter. Transport is één van de meest stressvolle gebeurtenissen voor een varken. Het is dan ook zaak dat transport zoveel mogelijk wordt beperkt. Als er toch getransporteerd wordt, gebeurt dit met goed materieel en door speciaal geschoold personeel. De transportduur voor biggen naar de boerderij mag niet langer zijn dan 6 uur. Richting het slachthuis is de transportduur maximaal 8 uur. Bij het Beter Leven keurmerk met 3 sterren geldt een maximum van 6 uur. Gangbare bedrijven hebben geen tijdslimiet voor transport. Naast de duur van het transport is ook de manier van transport van grote invloed op het welzijn van de varkens. Bij het Beter Leven keurmerk mag het laden en lossen vanaf 2020 alleen nog maar op één niveau gebeuren. Dat wil zeggen dat schuine laadkleppen niet meer gebruikt mogen worden en laadliften of beweegbare vloeren gebruikt moeten worden om de varkens makkelijk in te laden. Daarnaast mag het transport vanaf 2020 uitsluitend plaatsvinden in gesloten klimaatgestuurde veewagens. Deze voorkomen grote temperatuurverschillen waardoor stress, en zaken als luchtwegaandoeningen en diarree zoveel mogelijk worden voorkomen.
Biologisch?
Biologisch is een beschermde term voor producten die worden geproduceerd met respect voor de natuur, bijvoorbeeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en met respect voor het dier. Biologische producten mogen automatisch ook het 3 sterren Beter Leven keurmerk dragen, onder voorwaarde dat de dieren verdoofd zijn geslacht. De criteria zijn vastgelegd in Europese wetgeving en te vinden op de website van Skal. Biologisch heeft niet het alleenrecht op 3 sterren. Er zijn ook andere vormen van veehouderij die qua dierenwelzijn vergelijkbaar goed scoren en daarom ook voor 3 sterren in aanmerking komen. Bekijk de verschillen in onderstaande video.