12,5 jaar Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk bestaat 12,5 jaar. In januari 2007 is het keurmerk in vier supermarktketens gelanceerd met een diervriendelijker concept van langzamer groeiende vleeskuikens, de Volwaard kip. Nu 12,5 jaar later worden niet alleen vleeskuikens, maar ook leghennen, varkens, vleesrunderen, kalveren, kalkoenen, konijnen en sinds kort melkvee onder het Beter Leven keurmerk gehouden. 

Inmiddels hebben ruim 150 miljoen dieren een beter leven gehad en staat het keurmerk in 2018 voor een omzet van bijna 2 miljard euro in supermarkten. Beter Leven producten zijn niet alleen verkrijgbaar bij supermarkten maar ook bij enkele slagers, webshops en foodservicebedrijven.

‘Het succes van het keurmerk hebben wij te danken aan de inzet van ruim 1800 veehouderijbedrijven, ruim 500 verwerkende bedrijven, de retail en natuurlijk de vele consumenten die producten met het Beter Leven keurmerk kopen.’

Zegt Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Volgens Marijke was het een spannende maandagochtend die 15e januari 2007. Toenmalig minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou namelijk in aanwezigheid van de pers de eerste niet-biologische, maar wél diervriendelijker geproduceerde kip uit handen van de Dierenbescherming in ontvangst nemen. Een hele kip, in een cellofaantje, en voorzien van het logo van de Dierenbescherming. Of, beter gezegd: met één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Zoiets was nog nooit vertoond. Lees hier verder over de zegetocht van het keurmerk van de Dierenbescherming.