De Dierenbescherming is de eigenaar van het Beter Leven keurmerk (regelinghouder) en stelt de criteria vast waaraan de deelnemende bedrijven moeten voldoen.
De Dierenbescherming stelt de dierinhoudelijke criteria vast, hiertoe stellen zij concept criteria op die zij ter raadpleging gedurende 6 weken voorleggen aan de betrokkenen deelnemers. Hierna wordt een definitieve versie opgesteld door de Technische Expert Groep die al dan niet met een overgangstermijn definitief wordt gemaakt. De directeur van de Dierenbescherming stelt uiteindelijk de definitieve versie vast waarna de nieuwe criteria wordt gepubliceerd op de website van het Beter leven keurmerk. Drie maanden na publicatie worden de nieuwe criteria van kracht.
Toon meer
Technische Expert Groep Beter Leven keurmerk (TEG)
De Technische Expert Groep (TEG) van de Stichting Beter Leven keurmerk is belast met het opstellen van de regeling (criteria) en de interpretatie daarvan. De TEG:
bereidt voorstellen tot wijziging van de Regeling voor en legt deze voor akkoord voor aan de regelinghouder.
geeft toelichting op de praktische implicaties van de criteria (interpretatie).
Toon meer
Communicatie
De Afdeling Communicatie van de Dierenbescherming is verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van communicatie-uitingen in relatie tot het Beter Leven keurmerk en voor de contacten met de pers en consumenten.
Toon meer
Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk)
De Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk) is de private keurmerkorganisatie die verantwoordelijk is voor de correcte borging van het Beter Leven keurmerk (BLk) en de communicatie onderhoudt met het bedrijfsleven.
De SBLk behandelt en beoordeelt de aanvragen van het bedrijfsleven en verleent de goedkeuring.
De SBLk:
beoordeelt en verwerkt aanmeldingen
beoordeelt product specificaties en communicatie-uitingen
zet deelnemers door naar CI’s voor controle.
de SBLk houdt toezicht op de externe certificatie instellingen (CI’s) die de fysieke controle en handhaving bij deelnemende bedrijven uitvoeren.
De SBLk stemt af met de Dierenbescherming welke zich buigt over beleidsinhoudelijke vragen (criteria) en communiceert met de consument. Daarnaast ondersteunt SBLk de leden van de TEG bij het wijzigingen en interpreteren van de criteria. De SBLk bereidt met name voorstellen voor criteria op het gebied van borging en controleerbaarheid voor. Momenteel herziet de SBLk de criteria zodat de CI’s deze criteria in hun systemen kunnen implementeren en zich laten accrediteren voor het Beter Leven keurmerk door de Raad voor Accreditatie.
De SBLk is een compacte organisatie zonder winstoogmerk die haar kosten doorberekent aan het deelnemende bedrijfsleven.
Toon meer
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt integraal toezicht op de verschillende onderdelen van de Dierenbescherming en de gelieerde stichtingen. Voortgangsbewaking vindt plaats via kwartaalrapportages. De Raad van Toezicht van de Stichting Beter Leven keurmerk bestaat uit de volgende vijf leden:
Voorzitter: Marlies Engelaar
Na haar rechtenstudie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft ze een proefschrift geschreven over corporate governance bij coöperaties. Daarna heeft ze verschillende functies vervuld bij Rabobank Nederland: als juridisch adviseur op het gebied van corporate governance, als hoofd Toezicht en Compliance Nederland en als interim manager. Bij de Autoriteit Financiële Markten heeft ze een bijdrage mogen leveren aan het eerlijker en transparanter maken van de financiële markten, eerst als hoofd van de Juridische afdeling en daarna als hoofd Marktintegriteit en Handhaving. In die laatste functie was ze nauw betrokken bij handhaving van zware overtredingen zoals misleiding van beleggers en benadeling van consumenten.
Marlies zet zich graag in voor organisaties met een maatschappelijke betrokkenheid. Duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn ligt haar aan het hart. Zij is ervan overtuigd dat wij als mensen onze verantwoordelijkheid moeten voelen en nemen om de aarde voor mens en dier bewoonbaar te houden. Dat betekent ook dat wij moeten zorgen voor een beter leven voor dieren.
Rick Elmendorp
Rick is een financieel manager met een brede bedrijfskundige blik en met een hart voor dierenwelzijn. Na 10 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt in uiteenlopende rollen, heeft hij een overstap gemaakt naar de non-profit sector. Hij is nu finance manager bij het Netherlands Water Partnership, een organisatie die zich samen met de Nederlandse watersector richt op de wereldwijde waterproblematiek. In deze rol is hij verantwoordelijk voor alle aspecten van de interne bedrijfsvoering. Rick volgt Koos Boering, wiens termijn binnenkort afloopt, op als penningmeester en is het nieuwe financiële hart en geweten van de SBLk.
Monique A. van der Gaag
Als onderzoeker dierenwelzijn en duurzame productieketens bij Wageningen UR heeft ze in 10 jaar ervaring opgedaan met alle aspecten van de veehouderij. Bij Stichting Milieukeur heeft Monique gedurende 8 jaar gewerkt aan het ontwikkelen van certificatieschema’s voor de dierlijke productieketens voor veel verschillende diersectoren, zoals Milieukeur en Maatlat Duurzame Veehouderij. Hier heeft ze ook ervaring opgedaan met accreditatie en werkt ze nu op freelance basis bij de Raad voor Accreditatie als assessor. Ze werkt sinds 2016 voor de Raad voor Dierenaangelegenheden als adjunct secretaris.
Niel Pepers
Na zijn opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft is Niel begonnen in een merk- en verpakkingsontwerp-bureau waar er gewerkt werd voor producenten en retailers in o.a. de foodsector. Merken en verpakkingen worden ontwikkeld om consumentengedrag positief te beïnvloeden en voorkeur te creëren. Niel heeft daar 15 jaar gewerkt, waarvan 7 jaar als directeur en mede-eigenaar. Inmiddels is Niel al meer dan 12 jaar actief als consultant op het gebied van merk, strategie, innovatie en medewerker-betrokkenheid. Met zijn creatieve en ondernemende achtergrond is Niel van toegevoegde waarde voor het bestuur. Onlangs heeft Niel de opleiding ‘Toezichthouder nieuwe stijl’ afgerond om zich voor te bereiden op toezichthoudende rollen bij organisaties met een maatschappelijke relevantie. Bij de Stichting Beter Leven keurmerk kan Niel zijn betrokkenheid bij dierenwelzijn combineren met zijn bedrijfsmatige ervaring met het bouwen aan merken in food en retail.
Tim Kraaier
Tim heeft bestuurlijke ervaring opgedaan in verschillende bedrijfstakken, culturen en landen. Daarnaast is hij bestuurder van pensioenfondsen geweest en heeft hij enige tijd in Engeland gewoond en gewerkt. Tim is opgeleid als bedrijfseconoom. De organisaties waar hij gewerkt heeft zijn EY, Sonepar, Ahold, G4S en Albron.
Op dit moment is hij werkzaam als financieel directeur van Intratuin. Hij heeft vanuit zijn werkzaamheden in de foodservice en foodretail steeds sterker ervaren hoe belangrijk dierenwelzijn in de voedselketen is. Vanuit zijn nieuwe rol bij de SBLk draagt hij daar van harte aan bij.
Toon meer
Certificatie instellingen (CI’s)
De certificering Beter Leven keurmerk wordt uitgevoerd door Certificatie Instellingen (CI’s) die geaccrediteerd zijn volgens de ISO 17065 norm en hiertoe zijn erkend door de Stichting Beter Leven keurmerk.
De Certificatie Instelling besluiten op basis van het certificatiereglement en een fysieke controle of het BLk certificaat kan worden toegekend. Een Certificatie Instelling inspecteert regelmatig (conform de inspectiefrequentie zoals opgenomen in het certificatie reglement) of een deelnemer aan de bijbehorende Beter Leven criteria voldoet. Op basis van de inspectie op het bedrijf wordt beoordeeld of het bedrijf voldoet en of het certificaat als bewijs hiervan weer voor een jaar kan worden toegekend/afgegeven. Certificatie Instellingen die willen worden erkend moeten voldoen aan de Acceptatievoorwaarden voor Certificatie Instellingen.
Toon meer
Ledenraad
De ledenraad vertegenwoordigt de leden van de Dierenbescherming en is een klankbord voor de directie bij het bepalen van strategisch en dierinhoudelijk beleid. Daarnaast heeft zij statutaire taken, zoals het goedkeuren van bestuurlijke besluiten tot vaststelling van de jaarrekening, het jaarplan en de begroting. De focus van de ledenraad ligt vanzelfsprekend altijd op het dierenwelzijn, de kerndoelstelling van de Dierenbescherming.
Toon meer
Deelnemers
Een bedrijf dat deel wil nemen aan het Beter Leven keurmerk meldt zich (veehouderijbedrijven via de ketenregisseur) bij de Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk).
De SBLk zet het bedrijf, na goedkeuring door aan de betreffende Certificerende Instelling (CI). De deelnemer sluit met de SBLk een overeenkomst waarna een erkenningscontrole wordt uitgevoerd (primaire bedrijven sluiten een overeenkomst af met de CI). De deelnemers worden via o.a. raadplegingsrondes op de hoogte gehouden van mogelijke wijzingen en de gelegenheid tot inspraak gegeven.
Toon meer
Raad van advies
De Raad van Advies is een adviescommissie bestaande uit de directieleden van een aantal betrokken deelnemers die meedenkt en adviezen geeft over de te volgen strategie van het Beter Leven keurmerk.
De Dierenbescherming en de Stichting Beter Leven keurmerk wisselen met de Raad van Advies van gedachten over de strategische beleidshoofdlijnen inzake het Beter Leven keurmerk. Het kan dan gaan om onderwerpen zoals borgingsbeleid, evaluatie en groeistrategie.
Deze Raad komt minimaal eens per jaar bijeen.
Toon meer
Overige stakeholders/adviseurs
De Dierenbescherming en de Stichting Beter Leven keurmerk laten zich bij het opstellen en uitvoeren van de criteria adviseren door o.a.: