Gelijkwaardige systemen

Bepaalde systemen kunnen onder bepaalde aanvullende voorwaarden voldoen aan  het Beter Leven keurmerk.

Mocht u interesse hebben om producten van één van de onderstaande systemen te leveren onder het Beter Leven keurmerk dan dient u hiervoor eerst goedkeuring van de Stichting Beter Leven keurmerk te verkrijgen. U kunt een verzoek voor goedkeuring sturen aan aanvraag@sblk.nl.

ALGEMEEN

Biologisch                                                                                                       

Biologische producten zijn gecertificeerd volgens de Europese biologische regelgeving. SKAL certificeert alle biologische productie in Nederland. Dit gaat onder andere om:

  1. Biologische eieren
  2. Biologisch kippen(-vlees)
  3. Biologische varken(-vlees)
  4. Biologisch rund(-vlees)
  5. Biologisch kalf(-vlees)
  6. Biologische runderzuivelproducten (Mag alleen gebruikt worden in multi-scope producten). Klik hier voor meer informatie.

Dieren (behalve melkrunderen) en producten die onder een biologisch certificaat worden gehouden / zijn geproduceerd, kunnen voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk in aanmerking komen indien zij:

  1. BIO-gecertificeerd zijn. Voor meer informatie zie SKAL.
  2. Er een verklaring ‘Verdoofd slachten’ die is ondertekend door de betrokken biologische slachtlocaties is ingediend.

PLUIMVEE

Belplume (gelijkwaardig aan IKB Kip)

Het Belgische systeem ‘Belplume’ is door IKB Kip als gelijkwaardig erkend. Dit betekent o.a. dat een IKB-uitsnijderij producten aan mag kopen van een Belplume-slachterij. Bij Belgische Kippenslachterijen die in aanmerking willen komen voor een certificaat van het Beter Leven keurmerk is een Belplume certificaat voldoende en hoeft niet aanvullend een IKB Kip certificaat aanwezig te zijn.

Label Rouge

Onder het ‘Label Rouge’ worden in Frankrijk kippen in verschillende productiesystemen gehouden. Afhankelijk van het gebruikte productiesysteem kunnen ‘Label Rouge’ kippen(-vlees) voor 2 of 3 sterren van het Beter Leven keurmerk in aanmerking komen. 

Daarnaast heeft de Dierenbescherming besloten dat een ‘Label Rouge’ certificaat wordt erkend als ketenkwaliteitssysteem voor de scopes Vleeskuiken 1, 2 en 3 sterren.

Fermiers de Loué

In Frankrijk worden kalkoenen volgens het ‘Fermiers de Loué’ concept gehouden. Kalkoenvlees afkomstig van het Fermiers de Loué concept komt in aanmerking voor 2 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Nature & Respect

Er wordt kippenvlees afgezet op de Nederlandse markt onder het label ‘Nature & Respect’. Dit product kan voor 2 sterren van het Beter Leven keurmerk in aanmerking komen.  

VARKEN

Freedom food/RSPCA assured

Outdoor bred, indoor reared’ varkens uit Groot-Brittannië, gecontroleerd en gecertificeerd voor ‘Freedom Food’ van de Britse dierenbescherming (RSPCA), inmiddels ook bekend onder het label ‘RSPCA assured’, kunnen voor 2 sterren van het Beter Leven keurmerk in aanmerking komen.

DIERVOEDER

GMP+ gelijkwaardige systemen

In de Beter leven keurmerk criteria voor veehouderijbedrijven is opgenomen dat het diervoeder aantoonbaar afkomstig moet zijn van een GMP+ gecertificeerde voederleverancier of een gelijkwaardig kwaliteitssysteem.

Zie de link hieronder voor een lijst van kwaliteitssystemen die door de Dierenbescherming worden geaccepteerd als alternatief voor GMP+ gecertifieerd diervoeder binnen het Beter Leven keurmerk.