BLk Controles
SBLk: aantoonbaar bijdragen aan steeds meer en steeds beter dierenwelzijn
Het Beter Leven keurmerk (BLk) is eigendom van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming is verantwoordelijk voor de vaststelling van het algemene beleid, de strategie en de criteria, inclusief sancties. Voor consumenten die producten kopen met het Beter Leven logo, fungeert de Dierenbescherming als aanspreekpunt voor vragen over het keurmerk.
De Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk) is verantwoordelijk voor het toezicht op, de controle op en de handhaving van het gebruik van het keurmerk. Voor deelnemers van het keurmerk – veehouderijen en verwerkende bedrijven – is de SBLk het aanspreekpunt. De missie van de Stichting is om bij te dragen aan een aantoonbare verbetering van het welzijn van landbouwhuisdieren. De SBLk borgt dat de deelnemers voldoen aan de gestelde normen en voorwaarden van het BLk.
Toezicht op deelnemers
Zowel in binnen- als buitenland worden alle deelnemers van het Beter Leven keurmerk gecontroleerd door geselecteerde, onafhankelijke en geaccrediteerde Certificatie Instellingen (CI’s). De criteria waarop de CI’s controleren, verschillen per bedrijfstype. Bij veehouderijen en slachterijen controleren ze op dierenwelzijn; bij de volgende schakels in de keten gaan ze na of producten met het keurmerk daadwerkelijk afkomstig zijn van dieren die een beter leven hebben gehad.
Naast de reguliere jaarlijkse controles, vinden aanvullende controles plaats op basis van een risicoanalyse. Deze extra controles worden bijvoorbeeld uitgevoerd in sectoren met een verhoogd risico of naar aanleiding van eerdere signalen. Daarnaast worden bij verwerkende bedrijven producten door de gehele keten getraceerd om te verifiëren of deze daadwerkelijk voldoen aan de Beter Leven criteria.
Sancties
Als een controleur vaststelt dat er sprake is van een overtreding van de Beter Leven criteria, dan krijgt het betreffende bedrijf een sanctie. De zwaarte van de sanctie hangt af van de ernst van de overtreding. Sancties kunnen variëren van licht, bijvoorbeeld administratieve afhandeling of een herinspectie, tot zwaar, bijvoorbeeld een schorsing. Bij zeer ernstige overtredingen kan een deelnemer zelfs worden uitgesloten van deelname aan het keurmerk. Dit betekent dat de goedkeuring om onder het keurmerk te produceren wordt ingetrokken.
Toezicht op Certificatie Instellingen
De SBLk houdt ook toezicht op de CI’s om ervoor te zorgen dat zij de controles op een juiste en consistente wijze uitvoeren. Hiertoe hanteert de SBLk een Integriteitsprogramma. Dit programma bestaat uit individuele beoordelingen van CI’s via kantooraudits, reguliere overleggen, witness audits of schaduwcontroles, en uit afstemming tussen de verschillende CI’s via harmonisatieoverleggen. Toezicht en monitoring vinden plaats op basis van het Acceptatiereglement en het Certificatiereglement. In het Acceptatiereglement staan de voorwaarden waaraan een CI moet voldoen om voor het BLk te mogen controleren. Het Certificatiereglement beschrijft aan welke voorwaarden een deelnemer moet voldoen om een certificaat te krijgen. Voor meer informatie hierover, ga naar de Reglement pagina.
Eigen verantwoordelijkheid deelnemers
Hoewel de Stichting deelnemers stimuleert om zich continue te verbeteren, blijven de deelnemers uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het naleven van de criteria. De SBLk kan niet altijd, overal aanwezig zijn en beschikt ook niet over onbeperkte onderzoeksbevoegdheden. De Stichting doet dan ook wat mogelijk is binnen de grenzen van een privaat keurmerk.
Verfijnen controlemethoden
Ondanks deze eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers, werkt de SBLk voortdurend aan het verbeteren en verfijnen van de controlemethoden. Zo is de Stichting aanjager van de invoering van slim cameratoezicht in slachthuizen, wordt gebruik gemaakt van DNA-analyse om de BLk-waardigheid van producten te waarborgen en worden accountants ingeschakeld voor financieel onderzoek naar mogelijke fraude. Daarnaast past de SBLk kunstmatige intelligentie toe voor de verbeterde controle van data. Ook worden (anonieme) meldingen gebruikt om gericht op te kunnen treden tegen misstanden. Zo vergroot de SBLk de pak-kans van bedrijven die zich niet houden aan de afspraken. Daarmee beschermt de Stichting niet alleen diegenen die dierenwelzijn belangrijk vinden, zoals consumenten die BLk-producten kopen en bedrijven die zich wel houden aan de afspraken, maar levert ze vooral ook een bijdrage aan steeds meer en beter dierenwelzijn.
Signalen van misstanden
Signalen over mogelijke misstanden binnen het Beter Leven keurmerk worden uiterst serieus genomen. Doorgaans wordt als volgt te werk gegaan:
- Toetsen van het signaal: Stichting Beter Leven keurmerk en de Dierenbescherming onderzoeken de feiten, de bron van het signaal en of er beeldmateriaal voorhanden is.
- Beoordelen van het signaal: een dierinhoudelijke expert van de Dierenbescherming beoordeelt of nader onderzoek nodig is op het bedrijf voor het niet naleven van de criteria van het Beter Leven keurmerk.
- Uitzetten van een controle: als nader onderzoek nodig is, geeft de Stichting Beter Leven keurmerk een Certificatie Instelling de opdracht voor een extra controle op het desbetreffende bedrijf.
- Uitvoeren van een controle: een controleur van de Certificatie Instelling bezoekt het bedrijf en controleert op de naleving van de criteria van het Beter Leven keurmerk. Specifiek wordt gekeken naar de naleving van de criteria met betrekking tot de mogelijke misstanden. Niet alleen direct na een signaal wordt er gecontroleerd op tekortkomingen, ook daaropvolgend is er sprake van verscherpt toezicht.
- Opleggen van een sanctie: als door de controleur wordt aangetoond dat er sprake is van een schending van de Beter Leven criteria, ontvangt het bedrijf een sanctie.
- Sanctioneren: Het type sanctie dat wordt opgelegd is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit varieert van een lichtere sanctie (bijv. administratieve afhandeling of herinspectie) tot zwaardere sancties als een schorsing. Bij een zeer zware overtreding kan de deelnemer van het Beter Leven keurmerk zelfs uitgesloten worden van deelname. De goedkeuring om te mogen produceren onder het Beter Leven keurmerk wordt dan ingetrokken.