Jellema’s Keurslagerijen ontvangen als eerste slagerij het Beter Leven keurmerk

Jellema’s Keurslagerijen, met vestigingen in Klazienaveen en Emmen, hebben onlangs als eerste slagerij het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming voor varkensvlees met één ster gekregen. Om de controle goed te borgen moeten slagers een vleessoort compleet vervangen door Beter Leven-vlees. Jellema verkoopt dus geen regulier varkensvlees meer.

Keurslager Jellema heeft gekozen voor varkensvlees van het Wroetvarken met 1 ster van het Beter Leven keurmerk.  De varkens leven op dichte vloeren met een dikke laag strooisel waarop ze kunnen rusten, spelen en uiteraard in kunnen wroeten Al het varkensvlees van Jellema draagt het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming:  vers vlees,  de zelfgemaakte vleeswaren, salades, broodjes maar ook varkensvlees voor catering en barbecue.

Praktische methode
De methode van borging van het Beter Leven keurmerk was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode voor slagerijen ontbrak, terwijl daar juist de vraag om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk toeneemt. Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in ook slagerijen. Jellema’s Keurslagerijen was de eerste die zich hiervoor aanmeldde.

De komende tijd wordt de methode voor borging gevolgd en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Samen met enkele slagerijen en de KNS worden kennis en ervaringen gedeeld, zodat het gebruik van dit keurmerk voor slagers toegankelijker wordt. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk.