BLk Controles
Actief bijdragen aan het aantoonbaar verbeteren van het welzijn van landbouwhuisdieren
Als Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk) maken wij ons sterk voor het aantoonbaar verbeteren van dierenwelzijn in de Nederlandse veehouderij. Dat doen wij door toezicht te houden op naleving van de normen en voorwaarden van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, dat sinds 2007 bestaat.
De circa 1.900 veehouders en 700 bedrijven in de voedingsmiddelensector die het keurmerk voeren, moeten zich houden aan de afgesproken regels wat betreft leefomstandigheden van hun varkens, runderen, pluimvee of konijnen. Krijgen ze voldoende ruimte in de stal? Is er afleidingsmateriaal, zoals borstels of materiaal om in te wroeten? Kunnen ze naar buiten? Daarnaast kijken wij naar de traceerbaarheid van het vlees dat onder het Beter Leven keurmerk wordt verkocht. Wij controleren of het daadwerkelijk afkomstig is van een dier dat een beter leven heeft gehad. Dankzij toezicht, controle en handhaving van het gebruik van het keurmerk blijft het waardevol. Dat is onze verantwoordelijkheid, en die nemen wij heel serieus. Wij dragen daarmee namelijk bij aan steeds meer en steeds beter welzijn voor miljoenen dieren in de veehouderij.
Reguliere en aanvullende controles
Voor de deelnemers aan het Beter Leven keurmerk is onze stichting het aanspreekpunt. Wij borgen dat veehouders, slachterijen, vleesverwerkers, supermarkten en foodservicebedrijven (blijven) voldoen aan de normen en voorwaarden van het keurmerk. De controle op de naleving doen wij niet alleen. Wij werken daarvoor samen met geselecteerde, onafhankelijke en geaccrediteerde Certificatie Instellingen (CI’s). Zij controleren alle deelnemers. De criteria waarop ze dat doen, verschillen per bedrijfstype. Bij veehouderijen en slachterijen controleren ze op dierenwelzijn. Bij vleesverwerkers, supermarkten en foodservicebedrijven gaan ze na of producten met het keurmerk daadwerkelijk afkomstig zijn van dieren die een beter leven hebben gehad.
Naast de reguliere periodieke controles, vinden aanvullende controles plaats op basis van een risicoanalyse. Deze extra controles voeren CI’s bijvoorbeeld uit in sectoren met een verhoogd risico of naar aanleiding van eerdere signalen. Bij vleesverwerkende bedrijven traceren ze daarnaast het product door de gehele keten om na te gaan of het voldoet aan de Beter Leven criteria. Wij laten controles zowel aangekondigd als onaangekondigd uitvoeren.
Van lichte tot zware sancties
Stelt een controleur een overtreding vast, dan ontvangt het betreffende bedrijf een sanctie. De zwaarte van de sanctie hangt af van de ernst van de overtreding. Sancties kunnen variëren van licht, bijvoorbeeld een herinspectie, tot zwaar, bijvoorbeeld een schorsing. Bij zeer ernstige overtredingen kunnen wij een deelnemer zelfs uitsluiten van deelname aan het keurmerk. In dat geval trekken wij de goedkeuring in om producten te voorzien van en te verkopen met het keurmerk.
Stimuleren continue verbetering
Als stichting houden wij ook toezicht op de CI’s om ervoor te zorgen dat zij de controles correct en consistent uitvoeren. Met deze controles en sancties dragen wij actief bij aan steeds meer en steeds beter dierenwelzijn. Ook stimuleren wij continue verbetering van alle deelnemers in de keten, maar ze blijven natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor het naleven van de criteria en de omgang met dieren of producten. Wij kunnen helaas niet overal en altijd aanwezig zijn. Daarnaast beschikken wij niet over onbeperkte onderzoeksbevoegdheden. Een veehouder of vleesverwerkend bedrijf kan zich vandaag perfect houden aan de eisen van het keurmerk en een dag later de fout ingaan.
Wij hoeven ook niet elk bedrijf op ieder moment te controleren, want de meeste deelnemers zorgen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid voor beter dierenwelzijn en eerlijk gebruik van het keurmerk. Wij geloven in samenwerking met de sector. Zo kunnen wij met elkaar essentiële veranderingen doorvoeren om het dierenwelzijn in de gehele keten te verbeteren.
Verfijnen controlemethoden
Om nog beter toezicht te kunnen houden op de deelnemende bedrijven, verfijnen wij onze controlemethoden voortdurend. Wij zijn bijvoorbeeld aanjager van de invoering van slim cameratoezicht in slachterijen. Ook maken wij gebruik van DNA-analyse om te waarborgen dat producten terecht het Beter Leven keurmerk dragen. Waar nodig schakelen wij accountants in voor financieel onderzoek naar mogelijke fraude en wij passen kunstmatige intelligentie toe voor verbeterde datacontrole. Ten slotte gebruiken wij anonieme meldingen om gericht op te treden tegen misstanden.
Zo vergroot de SBLk de pakkans van bedrijven die zich niet houden aan de afspraken. Daarmee beschermen wij consumenten die producten kopen met ons keurmerk en bedrijven die investeren in dierenwelzijn, maar wij leveren vooral ook een bijdrage aan steeds meer en steeds beter dierenwelzijn. Wij staan voor een betrouwbaar keurmerk dat aantoonbaar bijdraagt aan een beter leven voor miljoenen dieren. En dat consumenten helpt bewust te kiezen voor een product van een dier dat onder betere omstandigheden heeft geleefd. Nu. Straks. Altijd.