Melkrunderen
Aanvullende besluiten en interpretaties
Na de laatste formele vaststelling van deze criteria zijn de volgende aanvullende besluiten en interpretaties afgestemd met de Dierenbescherming. Deze besluiten/interpretaties zijn weliswaar nog niet formeel vastgesteld en kunnen, bij bijzondere omstandigheden, nog wijzigen voorafgaand aan opname in vastgestelde BLk criteria. Vooruitlopend hierop wordt op basis van deze aanvullende besluiten en interpretaties gecertificeerd.
Aanpassingen criteria Melkrund 3 sterren
De criteria voor BLk Melkrund 3 sterren hebben enkele wijzigingen ondergaan ten opzichte van de versie die gepubliceerd is op 16-05-2022. Veel wijzigingen betreffen tekstuele verbeteringen of verduidelijkingen en behoeven geen specifieke toelichting. De overige wijzigingen bestaan uit:
- Correcties: waar de vorige versie fouten bevatte zijn deze verbeterd.
- Aanvulling meetmethoden: Er zijn enkele toevoegingen gedaan ten behoeve van borging of er worden additionele bewijzen toegestaan om aan het criterium te voldoen.
- Aanvulling interpretatie: Enkele interpretaties zijn gespecificeerd of uitgebreid voor specifieke gevallen.
- Versoepeling jaartal: Enkele jaartallen zijn aangepast ten behoeve van uniformiteit binnen de criteria voor BLk Melkrund. Waar jaartallen zijn aangepast betreft dit enkel versoepelingen.
- Inhoudelijke wijzigingen: Er hebben enkele inhoudelijk wijzigingen plaatsgevonden om specifieke situaties of scenario’s mee te nemen. Eventuele aanpassingen betreffen enkel versoepelingen.
Onderstaand document geeft een overzicht van de specifieke wijzigingen voor bovenstaande categorieën per criterium.
Vaststelling criteria 3 sterren Beter Leven keurmerk melkrund
De criteria voor het Beter Leven keurmerk met 3 sterren voor melkrunderen zijn 24 februari 2021 vast gesteld.
De Dierenbescherming heeft in samenwerking met Stichting Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland nieuwe 3 sterren criteria ontwikkeld voor melkveebedrijven. De criteria stellen eisen aan dierenwelzijn, milieu, natuur en biodiversiteit. Vorig jaar zijn deze concept criteria voor het 3 sterren Beter Leven keurmerk voor melkrunderen in raadpleging gegaan. De ingekomen reacties zijn beoordeeld en op een aantal punten zijn de criteria aangepast. De nieuwe criteria treden met ingang van 24 mei 2021 in werking.
Biologische dierlijke producten mogen sinds 2009 het 3 sterren Beter Leven keurmerk dragen. De nieuwe 3 sterren Beter Leven keurmerk criteria voor melkrunderen stellen op een aantal punten strengere eisen aan bijvoorbeeld dierenwelzijn dan de biologische wetgeving. De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat biologische zuivelproducten met het 3 sterren Beter Leven keurmerk afkomstig zijn van bedrijven waar een 3 ster waardig niveau van dierenwelzijn, milieu, natuur en biodiversiteit geborgd is.
Overgangstermijn
Biologische melkveebedrijven krijgen een overgangstermijn van een jaar en dat stelt hen in staat om de nieuwe criteria in te bedden in het bedrijf. Na vaststelling van de criteria op 24 februari 2021 hebben de bedrijven in de overgangstermijn van een jaar de tijd om eventuele aanpassingen op hun bedrijf door te voeren. Na afloop van de overgangstermijn op 24 februari 2022 moeten dagverse biologische zuivel en kaas die het 3 sterren Beter Leven keurmerk dragen, afkomstig zijn van gecertificeerde Beter Leven keurmerk 3 sterren melkveehouderijbedrijven. In dat geval blijft het 3 sterren Beter Leven keurmerk op de verpakking behouden. Voor samengestelde en verwerkte producten, waarin zuivel als ingrediënt is toegevoegd, blijven de bestaande criteria voor verwerkte producten voorlopig gelden. De verwachting is dat op termijn ook deze producten aan de criteria van het 3 sterren Beter leven keurmerk moeten voldoen.
Aanmelden bij ketenregisseur
Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het 3 sterren Beter leven keurmerk voor melkrunderen, kunnen zich via een ketenregisseur bij de Stichting Beter Leven keurmerk aanmelden. Dit is ook mogelijk voor niet-biologische bedrijven die voldoen aan de criteria voor 3 sterren.
Biologische sector
De Dierenbescherming wil samen met de biologische sectoren kijken wat nodig is om het hoogste niveau van dierenwelzijn te borgen onder het Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming, Stichting Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland werken samen met de biologische zuivelketen Eko Holland om de 3 sterren Beter Leven keurmerk criteria te gaan toepassen op de bedrijven.
De komende jaren gaan we ook met de andere biologische veehouderijsectoren haalbare meerjarenplannen ontwikkelen om gezamenlijk verdere stappen te zetten voor dierenwelzijn. Alleen voor de biologische melkveehouderij is dit traject al concreet ingevuld.
Informatie voor melkveebedrijven
- Meetinstructie: vreetplaats, voerhek en ligbox
- Factsheet hittestress bij melkkoeien
- Voorbeelden bijscholingsworkshops
- Erkende ecologische adviseurs
- Format bedrijfsnatuurplan BLk 1 ster
- Format bedrijfsnatuurplan BLk 2 sterren
- Format bedrijfsnatuurplan BLk 3 sterren
- Laag en Hoog Nederland
- Factsheet kruidenrijk grasland
- Lijst inheemse erfbeplanting
- Lijst toegestane bestrijdingsmiddelen
- Definitie geografisch Europa
- Goedgekeurde workshop mens-dier interactie door Wageningen Academy
- Goedgekeurde workshop mens-dier interactie door CowSignals