Nieuwsbrief december 2021

Beter Leven keurmerk Nieuwsbrief december 2021

December 2021

De volgende onderwerpen staan centraal:
 • Media:
  • Consumentenonderzoek naar Beter Leven campagne
 • Nieuwtjes deelnemers:
  • Schattingen en directieverklaringen
  • Biologische zuivel en de overgangsregeling
  • ​BLkportaal: vanaf 11 januari is inloggen met 2 Factor Authenticatie verplicht
  • BLkportaal: ontwikkelingen
  • BLkportaal: browserondersteuning 
  • Dierenwelzijnslabelling

Media

Consumentenonderzoek naar Beter Leven campagne

In de Beter Leven week in oktober jl. heeft de Dierenbescherming een nieuwe campagne gelanceerd, met een iconische, herkenbare stijl, zoals hieronder afgebeeld. De campagne stelt het thema ‘ruimte’ centraal, één van de belangrijkste uitgangspunten van het Beter Leven keurmerk. Om een indruk te krijgen van hoe de Beter Leven campagne door het publiek werd ontvangen, hebben we een effectmeting laten uitvoeren onder 400 respondenten. De campagne is door bijna de helft van de respondenten herkend. De campagneboodschap wordt door ongeveer 80% aangeduid als ‘duidelijk’ tot ‘zeer duidelijk’ (vs. 67% benchmark.) Met een gemiddeld rapportcijfer van een 8 scoort de campagne boven de benchmark van soortgelijke (NGO) campagnes. 81% zegt op eniger wijze actie te ondernemen na het zien van de campagne. Respondenten die de campagne hebben herkend geven significant meer aan dat het kopen van vlees met een keurmerk bijdraagt aan een diervriendelijke samenleving (73% vs. 51%) en vinden kopen van vlees met het keurmerk belangrijk (61% vs. 35%).

Op dit moment en in de aanloop naar de feestdagen herhaalt de Dierenbescherming de campagne om het publiek ertoe te bewegen bewuster en diervriendelijker kerstboodschappen te doen. De campagne is te beluisteren op radio en onder meer te zien online, in dagbladen, op digitale schermen in winkelcentra en op reclameborden langs de snelwegen. Klik hier voor meer informatie over de campagne.

Nieuwtjes deelnemers

Directieverklaringen 2021 en schattingen 2022

Zoals ieder jaar zullen wij ook voor 2021 weer om een directieverklaring vragen. Deze directieverklaring vragen we om een eindafrekening voor 2021 op te kunnen stellen. We hebben de directieverklaring aangepast, maar er is ook een betere procesuitleg. Voor de directieverklaring en uitleg kunt op onze website terecht.

Via het portaal kunt u de schatting voor 2022 al opgegeven.

In 2022 zullen wij ook starten met het vragen van een schatting voor andere bedrijfstypes van zuivel en eieren. Het gaat hierbij om bedrijfslocaties die zuivel of eieren rechtstreeks van de veehouder geleverd krijgen. Over 2022 zullen de bedrijven ook een directieopgave moeten gaan doen, welke wij na 2022 zullen opvragen. Ook hierover kunt u op de website meer informatie vinden.

Met aanvullende vragen kunt u telefonisch contact met ons opnemen of schriftelijk via financien@sblk.nl.

Biologische zuivel en de overgangsregeling

Zoals eerder gecommuniceerd krijgt biologische zuivel niet meer automatisch 3 sterren van het Beter Leven keurmerk toegekend. Dit heeft gevolgen voor de retailverpakkingen. Producten als biologische kaas, yoghurt, melk en ijs moeten aan de Beter Leven criteria voldoen om het keurmerk te mogen voeren.

Met de publicatie van de criteria melkrund met 3 sterren Beter Leven is er een overgangstermijn gestart tot uiterlijk 24 februari 2022 voor zuivelproducten van biologische oorsprong. Na afloop van de overgangstermijn op 24 februari 2022 moeten producten met een enkelvoudige scope voor zuivel met 3 sterren Beter Leven afkomstig zijn van Beter Leven keurmerk gecertificeerde melkveehouderijbedrijven en verwerkers om het keurmerk te mogen blijven voeren.

Voor de samengestelde producten zoals een lasagne, cordon bleu, of maaltijdsalade, waarbij er meerdere grondstoffen worden gebruikt, naast andere Beter Leven ingrediënten, is er een langere overgangstermijn van toepassing. De periode hiervoor staat nog niet vast; dit zal onder andere afhangen van de beschikbaarheid van grondstoffen. De Stichting Beter Leven keurmerk en de Dierenbescherming zullen een definitief besluit nader bekend maken. 

BLkportaal: vanaf 11 januari 2022  is inloggen met 2 Factor Authenticatie verplicht

Bent u gebruiker van het BLkportaal? Zorg dan dat u vóór eind december 2 Factor Authentication (2FA) voor uw account geactiveerd heeft. Per 11 januari a.s. is 2FA verplicht voor alle gebruikers. We zetten deze stap, omdat 2FA zorgt voor een betere beveiliging van uw gegevens. Om het te activeren moet u enkele instellingen aanpassen en een authenticatie app op uw mobiele telefoon, tablet of pc installeren. Wij raden u daarom aan om, als u dit nog niet gedaan heeft, 2FA nu zo spoedig mogelijk te activeren en niet te wachten. Een gebruikersaccount voor het BLk portaal is persoonlijk. Mocht u een account delen met uw collega’s dan is dit ook het moment om het aantal gebruikersaccounts uit te breiden zodat ieder een eigen login met eigen 2FA heeft. Nieuwe gebruikers kunt u (meestal) zelf toevoegen in uw portaal. 

We hebben een handleiding opgesteld die u kunt downloaden van onze website, deze is beschikbaar in zowel het Nederlands als in het Engels. Lees deze even door voor u de instellingen zal aanpassen.
Mocht u tegen problemen aanlopen bij het instellen dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wacht daarmee niet tot het laatste moment zodat u in 2022 ongestoord met uw BLk portaal kunt blijven werken.

Voor meer informatie en uitleg over deze functie verwijzen wij u naar het kopje Portaal op onze website. U kunt ook contact met ons opnemen via telefoon of e-mail.

BLkportaal: ontwikkelingen

Regelmatig worden er wijzigingen en nieuwe functies aan het BLkportaal toegevoegd. Meestal merkt u daar niet zoveel van, maar soms is de impact wat groter en wijzigt een bestaande functie of wordt er een nieuwe toegevoegd. In dat geval informeren we u vooraf over de betreffende wijzigingen en de impact daarvan.

Ook de komende tijd staan er weer diverse aanpassingen op het programma. Enerzijds om de borging te verbeteren en anderzijds om de functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid voor de gebruikers te optimaliseren. Uiteraard zullen we u tijdig informeren op het moment dat er voor u relevante zaken wijzigen.

Diverse wijzigingen die we nu gaan doorvoeren zijn ingegeven door de resultaten van klanttevredenheidsonderzoek dat we eerder dit jaar hebben uitgevoerd. Zo zullen we ook overzichten van afnemers en van aflopende grondstoffen gaan toevoegen.

De eerstvolgende verandering staat gepland op 11 januari a.s. en betreft de invoering van Two-Factor Authentication (2FA).

Mocht u vragen hebben over het BLkportaal of aanstaande veranderingen neemt u dan gerust contact met ons op.

BLkportaal: browserondersteuning

Let op: Microsoft zal in juni 2022 de ondersteuning van Internet Explorer (IE) eindigen. Ook in het BLkportaal zullen nieuwe ontwikkelingen in 2022 niet langer voor IE geoptimaliseerd worden. U kunt nog steeds met IE werken, maar het kan zijn dat bepaalde functies niet of niet goed zullen werken. We adviseren u nu alvast een andere browser zoals Google Chrome, Firefox, Safari of Edge te gaan gebruiken.

Dierenwelzijnslabelling

Op 9 december jl. was er een symposium over de Europese herziening van de dierenwelzijnswetgeving, georganiseerd door DG Sante van de Europese Commissie. Gemma Willemsen van de Dierenbescherming was één van de sprekers in het panel over dierenwelzijnslabelling. Zij heeft daar de ervaringen met het Beter Leven keurmerk gedeeld. De Europese Commissie verkent de mogelijkheden van een Europees label. Terugkijken is mogelijk (opening door Jane Goodall, panel over labelling, panel over slacht), klik hier.

FIJNE KERSTDAGEN EN EEN HEEL GOED 2022!